64. Problémy s přehřívaním a úpal
Přehřeje-li
se voda v jezírku (32 °C a více), je třeba ji ochladit. Akutní pomocí je,
umístit do filtrační jednotky led nebo připustit studenou vodu. Protože samotné
rychlé zchlazení způsobí rybám určitý šok, je tedy lepší se starat o to, aby
nám teplota vody v jezírku nestoupala.
63. Kontrola vody v nádrži II.
V letním
období je nutné sledovat i prostředí, ve kterém se kapři Koi
nachází. Určité komplikace může způsobit také obsah plynného čpavku
NH3 rozpuštěného ve vodě při pH vyšším než 8,5 nebo vyšší množství
dusitanů NO2.
62. Kontrola vody v nádrži I.
V letním
období je nutné sledovat i prostředí, ve kterém se kapři Koi nachází. Při
vyšších teplotách vody kolem 25–28 °C dochází k tomu, že klesá hodnota ve vodě
rozpuštěného kyslíku. Toho by v místě, kde voda opouští nádrž a vtéká do
filtrace, nemělo být méně než 5 mg/l.
61. Koi a zdravá výživa
Bez
omezení můžeme krmit hlavně jedno až dvouleté ryby, zde totiž tloustnutí
nehrozí. U tříletých jedinců je lepší podávat potravu 3–5× denně v malých
dávkách, kdy stále máme na mysli to, že ryba by měla za jeden den zkonzumovat
zhruba 2–3 % hmotnosti svého těla.
60. Léto
59. Kontrola ryb
Mezi velice důležitou činnost na jaře patří také kontrola ryb, které trávily zimu pod ledem.
58. Kontrola chemismu vody
Díky tomu, jak se na jaře mění teplota vody a v souvislosti s ní kolísá i koncentrace oxidu uhličitého, může se nám měnit také pH.
57. Stěhování ryb ze zimoviště do jezírka
Při přesazování japonských kaprů Koi ze zimní odchovny do zahradní nádrže musíme dbát hlavně na to, abychom tuto operaci prováděli v období, kdy máme stejně teplou vodu na obou místech.
Kapr Koi Nisai odchov ALCEDOR
Ukázka dvouletých Koi z našeho odchovu. Desítky ryb je připraveno k prodeji.
56. Krmení ryb na jaře II
Při chovu kaprů Koi na jaře může nastat ještě jeden problém, a sice při teplotách kolem 12 - 14 °C.
56. Krmení ryb na jaře I.
Při zvýšených teplotách vody v zahradním jezírku se logicky zvyšuje i aktivita námi chovaných ryb a my začínáme přikrmovat.
55. Spuštění filtrace
Jakmile teplota vody vystoupí nad 5 oC je třeba, a to ještě než spustíme natrvalo filtraci, prověřit také hydrochemické vlastnosti vody.