> BLOG > 60. Léto

60. Léto

3. srpna 2021

   Mezi nejkrásnější období v roce patří pro chovatele Nishikigoi bezesporu léto. I když je pravdou, že právě v této době je péče o ryby z celého roku asi nejjednodušší, přináším několik užitečných rad a informací, které vám jejich chov usnadní.


   Za letní období v chovu kaprů Koi považujeme dobu, kdy teplota vody stoupá nad 15 °C, přičemž ideální hodnoty pro chov těchto okrasných ryb se pohybují kolem 24 až 26 °C. Na rozdíl od jiných ročních období je v létě práce s rybami nejjednodušší, v podstatě se dá říci, že se soustředíme hlavně na kvalitní a správné krmení a na kontrolu teploty a hydrochemických vlastností vody v zahradní nádrži.
Má-li voda v nádrži či zahradním jezírku teplotu kolem 15 až 20 °C, krmíme naše kapry Koi malým množstvím potravy (max. 1 % hmotnosti rybí obsádky), které jsou ryby schopny zkonzumovat zhruba do 5 minut, cca 2× denně. Lepší je krmit malá množství a častěji, než naopak. Krmivo, které v těchto počátečních stádiích léta kaprům předkládáme, by nemělo být bohaté na dusíkaté látky, protože ryby v této době ještě nemohou pomocí svých enzymů dodávanou potravu plně zpracovat. Pokud máme ryby po celou zimu venku, můžeme je v tomto období přikrmovat krmivem s vyšším obsahem tuku. Neděláme to proto, aby kapři ztloustli, ale z toho důvodu, že tuk obsažený v takovémto krmivu má rybám ještě v tomto období zajistit energetický přísun.
Pokud je teplota vody větší než 20 °C (ideálně 24–26 °C), můžeme kapry Koi krmit téměř bez omezení, podáváme potravu hlavně mladým rybám, kde je potřeba, aby rychle rostly. Při těchto teplotách vody již můžeme zvýšit i obsah bílkovin v krmivu. To znamená, že krmíme granule, které mají zhruba čtyřicetiprocentní obsah dusíkatých látek. Protože v této době roste i aktivita enzymů, nemusíme se obávat nadbytku bílkovin. Obsah tuku v krmivech není v letním období tak významný a může se různit podle stáří ryb. Mladým rybám zvýšeným tukem (7–12 %) nahradíme jejich energetickou spotřebu a bílkoviny jsou potom využívány pouze ke stavbě svaloviny, u starších ryb je lépe krmit v létě krmiva s nižším tukovým obsahem (3–7 %), protože nesmíme zapomenout, že další suroviny v krmivech, hlavně glycidy, jsou také zdrojem energie. Je ale třeba dát pozor na to, abychom při krmení nedali příčinu ke tloustnutí ryb, což se projevuje následnou negativní změnou tvaru těla kaprů Koi – mizí jejich štíhlost a ladnost.

Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858