> BLOG > 60. Léto
60. Léto
3. srpna 2021
Mezi nejkrásnější období v roce patří pro chovatele Nishikigoi bezesporu
léto. I když je pravdou, že právě v této době je péče o ryby z celého roku asi
nejjednodušší, přináším několik užitečných rad a informací, které vám jejich
chov usnadní.
Za letní období v chovu kaprů Koi
považujeme dobu, kdy teplota vody stoupá nad 15 °C, přičemž ideální
hodnoty pro chov těchto okrasných ryb se
pohybují kolem 24 až 26 °C. Na rozdíl
od jiných ročních období je v létě práce s rybami nejjednodušší, v
podstatě
se dá říci, že se soustředíme hlavně na
kvalitní a správné krmení a na kontrolu teploty a hydrochemických
vlastností vody v zahradní nádrži.
Má-li voda v nádrži či zahradním jezírku teplotu kolem 15 až 20 °C, krmíme naše kapry Koi malým množstvím
potravy (max. 1 % hmotnosti rybí obsádky), které jsou ryby schopny zkonzumovat zhruba do 5 minut, cca 2×
denně. Lepší je krmit malá
množství a častěji, než naopak. Krmivo, které v těchto počátečních stádiích
léta kaprům předkládáme, by nemělo
být bohaté na dusíkaté látky, protože
ryby v této době ještě nemohou pomocí svých enzymů dodávanou potravu
plně zpracovat. Pokud máme ryby po
celou zimu venku, můžeme je v tomto období přikrmovat krmivem s vyšším obsahem tuku. Neděláme to proto,
aby kapři ztloustli, ale z toho důvodu,
že tuk obsažený v takovémto krmivu
má rybám ještě v tomto období zajistit energetický přísun.
Pokud
je teplota vody větší než 20 °C (ideálně 24–26 °C), můžeme kapry Koi
krmit téměř bez omezení, podáváme
potravu hlavně mladým rybám, kde je
potřeba, aby rychle rostly. Při těchto
teplotách vody již můžeme zvýšit i obsah bílkovin v krmivu. To znamená,
že
krmíme granule, které mají zhruba čtyřicetiprocentní obsah dusíkatých
látek.
Protože v této době roste i aktivita enzymů, nemusíme se obávat nadbytku
bílkovin. Obsah tuku v krmivech není v letním období tak významný a může
se různit podle stáří ryb. Mladým rybám zvýšeným tukem (7–12 %)
nahradíme jejich energetickou spotřebu
a bílkoviny jsou potom využívány pouze ke stavbě svaloviny, u starších
ryb je lépe krmit v létě krmiva s nižším tukovým obsahem (3–7 %),
protože nesmíme zapomenout, že další suroviny
v krmivech, hlavně glycidy, jsou také
zdrojem energie. Je ale třeba dát pozor na to, abychom při krmení nedali
příčinu ke tloustnutí ryb, což se projevuje následnou negativní změnou
tvaru těla kaprů Koi – mizí jejich štíhlost
a ladnost.
Obsah článků vychází z naší první české knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858
stech@alcedor.cz
602 443 858