English
Česky

45. Podzim a zima

2. listopadu 2020

Na zimu s Koi se musíme začít připravovat již v září

tedy v době, kdy končí hlavní vegetační období. Je to velice důležité, protože přes zimu dochází v chovech k největšímu úhynu a to je jistě velká škoda! Proto si všechny postupy a možnosti zimování popíšeme a této kapitole budeme věnovat zvláštní pozornost. 

Veškerá naše činnost a péče o kapry se odvíjí stejně jako v letních měsících od teploty vody. Podle toho jaký je zrovna rok, může být i v měsíci září teplota vody vyšší, i 20° C. Za této situace se o japonské Koi staráme stejným způsobem jako v letním období a na změny je nutno reagovat až v případě, že teplota začíná klesat až na 18, 15 a méně stupňů. I v září přijímají ryby ochotně potravu a poměrně dobře i rostou, protože vliv postupně se snižujících teplot ryby nutí instinktivně k vyššímu příjmu potravy před zimou. Po letních měsících, kdy teploty stoupaly na vyšší úroveň, se v měsíci září, v době kdy se teploty začínají snižovat, zlepšují kyslíkové poměry. 

Důležité je před příchodem zimních měsíců důkladně zkontrolovat zdravotní stav ryb, a pokud je všechno v pořádku, zvýšíme v měsíci září přikrmování našich kaprů vitaminy a krmivy bohatšími na tuk. Buď změníme výběr plnohodnotné směsi pro krmení, a nebo můžeme ke klasicky užívané potravě přidávat další krmivo, které má vyšší obsah tuku. Krmnou dávku můžeme také doplňovat živočišnou potravou, kupujeme například malé krevety nebo na bílkoviny bohaté larvy chironomů. Stejně jako v letních měsících můžeme i v tomto období krmit rostlinnou složku, dáváme ale menší krmné dávky. Velký důraz je kladen, a to alespoň po dobu 14 dnů v kuse, na přidávání vitaminózních přípravků. Veškerá tato činnost směřuje k jedinému cíli – před zimou je třeba nabídnout rybám to nejlepší a dostatečně je zásobit na zimní klidové měsíce tukem, který se ukládá ve svalovině a během zimy je čerpán jako energie pro zachování životních funkcí.

 
Obsah článků vychází z naší první české  knihy o Nishikigoi autora Luďka Štěcha.
stech@alcedor.cz
602 443 858

 

 

 

autor: stachsw.cz   design: Jan Junek
Ornafish
Alcedor facebook